TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerine katılan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca komisyonda yaptığı konuşmasında Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a “Amasız, fakatsız, sıfır tolerans dediğiniz sözlerinizin arkasında durun!” çağrısı yaptı. Karaca, “Sayın Bakan, kadına yönelik şiddete karşı olduğunuzu ‘ama’ ve/veya ‘fakat’ laflarının arkasına sığınmadan sıfır tolerans sağlayacağınızı ve sıfır toleranslı olduğunuzu ifade ettiniz. Gerçekten kâğıt üzerinde çok güzel sözler bunlar ama gönül isterdi ki, bütün kadınlar adına gönül isterdi ki İstanbul Sözleşmesi hakkında parti yetkililerinizin açıklamalarına karşı da aynı tavrı ve aynı duruşu gösterebilseydiniz” dedi.

“KADIN BAKANLIĞI İSTİYORUZ”

Karaca, “Kadın Bakanlığı istiyoruz” taleplerini dile getirdi, hak ihlallerinin yaşandığı farklı alanların tek Bakanlık çatısı altında yönetilemez olduğunu söyleyerek: “Tek bakanlık çatısı altında hem aile hem sosyal hem çalışma hizmetlerini birlikte yürütmek, çok zor. Bu nedenle biz tekrar buradan bir çağrı yapmak isteriz. Çalışma hayatı hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı alan. Aile değil, Kadın Bakanlığı istiyoruz. Çünkü Kadın Bakanlığı kurulmadığı sürece, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve istismarlarının önüne geçilebilmesi mümkün değildir. Şiddet gören kadınların ya da kadının beyanına göre evden uzaklaştırılan erkeklerin bulunduğu ortamda ‘Aile birliği bozuluyor’ dendiğinde ‘Kadın şiddet görüyorsa erkek evden gidebilmelidir, kadının beyanı esastır’ diyebilseydiniz” dedi.

“EMEKÇİNİN KUMBARASINA GÖZ DİKEN TORBA YASADAN VAZGEÇİN”

Gülizar Biçer Karaca, "Kayıt dışı istihdamı azaltıp aktif sigortalı sayısını artırmak, sosyal güvenliği yaygınlaştırmak için tedbirler alıyoruz" diyen Bakan Selçuk’a Torba yasadan vazgeçilmesi gerektiğini hatırlattı. Karaca, “Mecliste şu an bir torba yasa konuşuluyor, bu torba yasada öyle bir düzenleme var ki işveren eğer kayıt dışı işçi çalıştırıyorsa, kayıt dışı işçiyi işveren kendi bildirirse işverene işsizlik ödeneğinden yani işçinin kumbarasından teşvik vereceksiniz ve işverene idari para cezası vermeyeceksiniz. Yine, eğer işçi başvuruda bulunur ise işverenin kayıt dışı olduğunu kabul etmesi şartıyla işçilik alacağı dışındaki tüm haklarından feragat etmesi kaydıyla bu işçiyi istihdama yani sosyal güvenceye dâhil edeceksiniz” diye konuştu.