Denizli'nin Tavas ilçesi Avdan halkının Avdan Madencilik Şirketinin kömür ocağı genişletmesine ilişkin ÇED Olumlu kararına karşı açtığı davanın duruşması Denizli 1. İdare Mahkemesinde görüldü. Tarafların dinlendiği duruşmanın ardından karar taraflara 2 hafta içinde tebliğ edilecek. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Avdan Madencilik Şirketine karşı açılan davada bilirkişi heyeti ziraat mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede olumsuz görüş bildirmişti. Ayrıca Avdanlıların Acele Kamulaştırma Kararına karşı açtığı davada Danıştay 6. Daire yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

"EĞER KÖMÜR OCAĞI FAALİYETİ GENİŞLETİLİRSE KÖY YOK OLACAK"

Duruşmaya Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği, TMMOB Denizli İKK, Avdan Platformu, Avdan Muhtarı ve Avdanlılar katıldı. Duruşmada konuşan Avdanlı Hatice Kocalar, "Ben bu tarlalarda 8 çocuk büyüttüm. Şirket bize para teklif etti kabul etmedik. Biz doğamızı, toprağımızı seviyoruz" dedi.

Av. Onat Ötnü, Avdanlıların şirkete karşı mücadelesinin eskiye dayandığını belirterek şöyle konuştu; "Daha önce termik santral yapılmak istendi. Köylüler buna karşı açtığı davayı kazandı. Eğer şirket kömür ocağı faaliyetini genişletirse Avdan diye bir köy kalmayacak! Davamızın kabulünü talep ediyoruz!"

Av. H. Ozan Orpak da "Biz 6 Şubat depreminde varımızı yoğumuzu deprem bölgesine yollamak için uğraşırken şirket burada zeytin ağaçlarını katletti. Zeytin Koruma kanununu tanımadı. Danıştay 6. Dairenin kamulaştırmaya karşı verdiği karar var. Avdan halkı ve Türkiye tarımı için davamızın kabulünü talep ediyoruz" diye konuştu.

İLİÇ ÖRNEĞİ ORTADA!

Av. Yağmur Yalçın ise bilirkişi raporuna değinerek "Raporun birçok bölümünde 'Bilimsel yöntemlerin esas alınarak' şeklinde şerh düşülmesi var. Biz biliyoruz ki şirketler aşırı kâr elde etmek için bu yöntemleri hiçe sayıyor. İliç madeninde yaşanan faciada gördük. Şirketlerin tarımı, doğayı nasıl katlettiğini biliyoruz. Ayrıca Ziraat Mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede olumsuz görüş bildirildi. Yalnızca bu bile dikkate alındığında ÇED iptal edilmeli" ifadelerini kullandı. Şirket müdahil avukatı konuşmasında kömür ocağı faaliyetinin tarımı etkilemeyeceğini iddia etti.

.KAYNAKLARIN KURUTULMASINI İSTEMİYORUZ

TMMOB İKK Sekreteri ve Avdan Platformu dönem sözcüsü Mehmet Öztürk; “Verimli tarım arazilerimizin ve ormanlarımızın maden sahasına dönüştürülmesini istemiyoruz. Bölgede su kaynakları tamamen bertaraf edilmiş durumda. Kaynakların kurutulmasını istemiyoruz. Zeytin ağaçlarımız zaten talan edildi. Bu talanın daha da artmasını istemiyoruz ve buna izin vermeyeceğiz. Bu bir çevre katliamıdır. Bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. Burada yapılacak açık kömür işletmeciliği, bölgenin ekolojik dengesini tamamen bozacaktır. Bu karardan dönülmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

"BURAYA HAK ARAMAYA GELDİK"

Denizli’de Dere Taştı Araziler Sular Altında Kaldı Denizli’de Dere Taştı Araziler Sular Altında Kaldı

Duruşmanın ardından adliye önünde konuşan 75 yaşındaki Hatice Kocalar "Buraya hak aramaya geldik. Hakkımızda hukukukuma sahip çıkmaya, itiraz etmeye geldik buraya. Topraklarımızı vermeyeceğiz. Hakkımızı vermezlerse Anayasa Mahkemesine kadar gideceğiz" diye konuştu.

Editör: Orhun Çoban