Denizli Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ali Osman Horzum, İl başkan yardımcısı Ercan Aydın, Kadın Kolları İl Başkanı Ayşen Kocabay, Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Coşkun, Denizli Büyükşehir grup başkan vekili Himmet Keysan’dan oluşan heyet Pamukkale ilçesi Uzunpınar mahalle halkıyla tek tek görüştü. Halkın ortak derdi bu yıl hasat ettikleri kekiğin satılmamasıydı.

a6057549-dbf6-4f41-afaa-bc83e27db855

KEKİK ÜRETİCİSİ DEVLET TARAFINDAN YALNIZ BIRAKILDI

CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum; Kekik üreticisinin bu yıl da mağdur edilip, sahipsiz bırakıldığını belirterek, “Uzunpınarımız bizim gözdemiz olan bir mahallemizdir. Kekik üretimin yüzde 80’ni Denizli karşılarken bunun büyük bir bölümü Uzunpınar’da yetişmektedir. Uzunpınar kekik üreticileri Devlet tarafından yalnız bırakılmış, üç-beş tüccara teslim edilmiş, taban fiyat fiyatı verilmeyen, mazotun, gübrenin, ilaçların bu kadar arttığı bir dönemde, fiyat artışının yapılmamasının yanında, ürettikleri ürünün ellerinde kalması, üreticiyi çıkmaza sokmuş, maalesef öksüz ve yetim bırakmıştır” dedi.

f85dbdcc-435b-4bbb-902d-2bedce306588

2’nci El Araç Satışında  ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ Başladı 2’nci El Araç Satışında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ Başladı

ÜRETİCİMİZ KEKİĞİNİ ZARARINA SATIYOR

Horzum, taban fiyatının 15, tavan fiyatının 30 Lira arasında satıldığı söylenen kekiğin fiyatının; kime göre, neye göre belirlendiğini kimsenin bilmediğini vurgulayarak, “Kekikte, ‘PA’ analizi diye bir şey var. Bu değer İzmir’de ölçülüyor. Maalesef kekik üreticilerimiz 3-5 tüccarın eline mahkum edilmiş durumdadır. Kekiği üreticilerimizden alan tüccarlar Denizli’den, İzmir’e ‘PA’ analizi yapmak için götürüyorlar. Sonra da üreticimizi arayıp, kekiğinizin ‘PA’ değeri tutmadı gelin alın, ya da gönderin 10 bin lira ulaşım bedeli kekiğinizi gönderelim diyorlar. Üreticiye hiçbir belge göstermeden, ‘PA’ değeri tutmadı deniyor. Sonra da, çok düşük bir fiyat verip, o fiyata üreticimizden kekiğini satmaya mecbur bırakıyorlar. Mecbur bırakılan üreticimiz, zararına kekiğini satmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu. 

7be43d6a-c3f8-4518-80cd-ecfbe81eaba1

“NEDEN HİÇ BİR DENETİM YOK!”

‘PA’ değeri neden Denizli’de yapılmadığını soran başkan Horzum, “Türkiye kekik üretiminin yüzde 80’ninin Denizli’de yapılmış olmasına rağmen neden Denizli’de PA analizi yapılmıyor? Üretici neden 3-5 tüccarın eline bırakılıyor? Neden hiçbir denetim yok? Mazotun, gübrenin fiyatları üreticinin belini bükerken, bir de ürettiği ürünün elinde kalması kekik üreticisini çıkmaza sokuyor. Ne zaman bitecek bu kekik üreticisinin çilesi?” diye sordu.

3c9ccd72-df81-4c6c-bef3-fbd06c5831e0

“‘PA’ DEĞERİ NEDİR, NASIL AYARLANIR? KENDİLERİ DE BİLMİYOR!”

Uzunpınarlı kekik üreticisi İsmail Efe de, başkan Horzum’a benzer sorunlardan bahsederek, bu seneki ürününü satamadığı gibi daha geçen sene hasat ettiği ürünü de elin kaldığını söyledi. Kekik üreticisi Efe, “PA değeri nedir, nasıl ayarlanır? Söylemeden bize anlatmadan bizden ‘PA’ değeri istiyorlar. Önce PA değerini bize anlatsalar, ne yapmamız gerektiği konusunda bilgilendirseler, biz de gereğini yapsak. Kendileri de bilmiyor PA değerinin ne olduğunu ancak bize dayatıyorlar ve 3-4 sezondur bizim emeğimizi hiç ediyorlar. Bizi çaresizliğe, yokluğa mahkum ediyorlar” dedi.