Eve girerken posta kutusuna baktığımda bir de ne göreyim 10’a yakın muhtar adayının broşürü tıka basa sıkıştırılmış…

Hepsinde ortak slogan aşağı yukarı aynı “Hizmet etmeye talibiz.” Maşallah diyelim bizde…

Kadını erkeği, genci yaşlısı, işsizi emeklisi muhtarlığa çok sayıda talip olması şaşırttı desem yalan olur. Çünkü konuyla ilgili birkaç muhtar adayı ve mevcutta halen muhtar olan bazı isimlerle görüşme fırsatım oldu da ondan.

Yerel seçimler için partiler pardon, ittifaklar arasında rekabet giderek artarken aslında asıl rekabet hatta yoğun rekabet muhtar adayları arasında yaşandığını söylesek yalan olmaz her hal.

Bu dönem için Denizli’de muhtemel beklenen muhtar adayı sayısını tahmin edebilir misiniz? Şahsen ben edemezdim. Ancak duyduğumda bu kez gerçekten şaşırdım. Denizli’de 622 mahalle bulunuyor. Yani seçimler bittiğinde bu sayı kadar muhtar görevine başlamış olacak. Sıkı durun beklenen aday sayısı ise 5 bin üzerinde. Yani her mahalleye 9 muhtar adayı düşüyor.

Peki neden bu kadar talep çok yüksek sizce… Dedim ya hem aday hem de görev yapan muhtarlarla görüştüm diye…

Onların yorumlarından gideyim! Mevcutta muhtar olarak görev yapanlar, “Biz göreve başladığımızda muhtarlık maaşı falan çok ehemmiyetli bir rakam değildi. Göreve talip olduk, dönenimiz boyunca hizmet etmeye odaklandık. Ancak 2 bin lirayı bulan muhtarlık maaşları ve sigortasının da ödenmesi nedeniyle bir cazibe oldu. Hatta aday  patlaması oldu” diyerek neden bu kadar talipli olduğunu anlatmaya çalıştılar. Ha bu arada muhtarlığı gelir kapısı olarak görenlerin halka hizmet etmek gibi bir amacı olmadığını da sözlerine eklediler.

Muhtarlığa talip olanlardan bazı isimler muhtarlık maaşı ve sigorta imkanının kendilerini cezp ettiğini ancak, amaçlarının tamamen hizmet etme olduğunu vurguladı.

Tabi burada kimin para için kimin mahalle sakinlerine destek ve yardımcı olmak için aday olduğunu belirlemek sandığa kalmış bir durum. İnsanlar güvendiği kişiye oy verecek ve hizmet bekleyecek.

Bu arada muhtarlık adaylığına çok sayıda kadının talip olduğunu da söylemek gerek. Çoğu ev hanımı veya işçi.  Onların söylemi ise, kadının artık temelden başlayarak siyaset içinde daha fazla yer almasının zamanın geldiği. Kadının yönetimsel anlamdaki gücünü de tüm kamuoyuna göstermek istediklerini dile getiriyorlar. İnşallah bu dilek ülkemizde gerçek olur ve kadınların erkekler kadar aktif bir şekilde siyaset içinde görev üstlendiğini  görmüş oluruz.

Bu konunun dışında muhtarlık adaylığı için şartlar neler onları anlatayım.

Mahallenizde muhtar adayı olmak için herhangi bir yere başvurmanız gerekmiyor. Tek yapmanız gereken seçmenlere önceden hazırladığınız oy pusulasını dağıtıp ya da oy kabinlerine koyarak size oy vermelerine ikna etmek. Şartları ise en az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmak, okur yazar olmak (diploma şartı yok okuma yazma bilmek yeterli), 2972 sayılı Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla (Kısıtlı olmamak, Hükümlü olmamak vs) muhtar adaylığı için yeterli.