Çocuk olsam yeniden

Çocuk olsam yeniden...

Bir tek düştüğüm için acısa içim

Ve kalbim; çok koştuğum için çarpsa sadece...

Çocukluğun oyun oynamaktan, koşmaktan, eğlenmekten, üzülse bile düştüğü için üzülmek olduğunu anlatan şair Cemal süreya bütün yetişkinlerin de içine ses olmakta aslında...

Biz yetişkinler biraz geriye dönüp baktığımızda sokaklarda bağrışmalarımızı, koşup terlediğimiz  o eski günleri aklımıza getiririz. O sohbet ortamı oluştuğunda o günlerdeki anılardan bahsederiz...

... ara ara da olsa yaşadığımız çocukluğu günümüzdeki çocukluğa göre kıyaslarız.

Sahi biz yetişkinler bundan yaklaşık 20 yıl öncesine kadar bisiklet biner, top oynar, ip atlar, saklambaç oynarken şimdiki çocuklarımız daha bebekken teknoloji araçlarıyla etkileşim halinde...

Hal böyle olunca teknolojiyi çocuklarımızdan uzak tutmak için hayatımızdan mı çıkarmalıyız?

Tabiki de hayır.

Günümüz toplumumuzda ebeveyn olarak dikkat etmemiz gereken çocuklarımızın yanında telefon, bilgisayar, televizyon gibi teknolojik aletlerden belirli bir yaşa kadar bahsetmemeli, kullanımı azaltmalıyız. Toplum olarak aksine “ çocuğum durmuyor, çocuğum yemeğini yemiyor “ bekle hemen çizgi film açıyorum diyoruz.

Canı sıkıldığında eline tablet, telefon veriyoruz.

Sevgili ebeveynlerim, malesef ki yanlış davranışlar sergiliyoruz. Eğitimin ailede başladığını dile getirmek isterim. Bu sebepten dolayı durmayan çocuklarımız eğer çalışan bir ebeveyn iseniz sizden ilgi istediği için durmuyor olabilir veyahut istediği bir şey vardır onu istiyor olabilir. Ayrıca yemek yemesi için açtığımız çizgi filmler yaşa ve içeriğe göre özenle seçilmelidir.

Erken çocukluk dönemi dediğimiz yani oyun çağındaki çocuklarımız oyun oynaması için alan bırakılmalı, ayrıyeten oyun oynarken oyun materyalleri verilmelidir.

Evet. Ben çalışıyorum, bizim evimizin bahçesi yok, evde canı sıkılıyor... gibi ifadeler söylediğinizi duyuyorum sevgili ebeveynlerim...

Hadi gelin beraber düşünelim. Biz çocukluğumuzda hiç mi sıkılmıyorduk ?

Evet sıkılıyorduk. Sıkıldığımızda evdeki eşyalarla oyun oynuyorduk. Olan imkanlardan yaratıcı fikirler çıkartıyorduk. Fakat günümüz çocuklarımız sıkıldığında tableti var hemen oyun açıyor oyun oynuyor. Daha sonra sorumlulukları olduğunda sıkıldığı için yapmak istemiyor yine tabletinin başına geçiyor.

Hele bir de çalışan ebeveyn iseniz gün boyu onunla ilgilenen bireyden sıkıldığı için sizi de özlediği için eve geldiğinizde ilgi çekmek için etrafınızda dolaşıyor, halk ağzıyla “şımarıklık” diye ifade ettiğimiz değişik davranışlar sergiliyor. Ebeveyn olarakta yorgun olduğunuz için işinizi bitirip oturmak istiyorsunuz. Bundan dolayı “hadi çocuğum sen biraz televizyon izle, tablet oyna ben yemeği hazırlayayım “ diyorsunuz. Çocuğumuzu yine teknolojiye yöneltiyoruz.

Oysaki yemek yaparken onada yapabileceği sorumluluklar verseniz hem onunla ilgilenmiş olursunuz hem de işinizi yapmış olursunuz.

Diğer bir sorun ise evimizin bahçesi yok, evde oyun oynayacak alanıda yok!

Sevgili ebeveynlerim, evimizin bahçesi olmayabilir  dediğimiz gibi biz çocukluğumuzda olan imkanlarla oyunlar oynardık. Evde de oynayabileceği oyunlar seçmek mümkün.

Nasıl mı?

Unutmamalıyız ki teknolojik çağda yaşıyoruz. Teknolojiyi bu gibi faydalı bilgiler için kullanmalıyız! Oyunları ebeveyn olarak araştırmalıyız. Araştırmalarımız sonucunda çocuğumuza uygun bulduğumuz oyunları söylemeli istediği oyunu birlikte seçip, oynayabilirsiniz.

Oyunlara örnek vericek olursam; eşleştirme oyunları, ne olduğunu bulma oyunu, legolar.. gibi oyunlar oynanabilir.

Şöyle baktığımızda okul öncesi kurumlara, anaokulu, kreş gibi kurumlara gitmeden önceki çocuklarımızın çoğunun elinde telefon, tablet bulunmakta...

Okula giden çocuklarımızda sürekli gelişen teknolojiye ayak uyduran ebeveynlerinin kendi meşkalelerine yönelmesi, ebeveynlerin telefon, tabletle uğraşması durumunda çocuğun öylece ilgisiz kalması durumunda teknolojiye maruz kalabilmekte ve daha sonrasında çocukta bağımlılık haline gelebilmektedir.

Sevgili ebeveynlerim,

Bizler nasıl davranışlar sergilersek çocuklarımızda bizleri model alır. Çocuklarımızı teknolojiye yönlendirirken faydalı bilgiler için yönlendirmeliyiz!

Bağımlılık halindeki çocuklarımızı da birlikte süre koyarak kullanımı azaltmalıyız.

Değişen modern teknoloji dünyasında

Teknolojinin faydalı kullanıldığı bir nesiller yetiştirmek dileğiyle...