Siyaset gerçekten çok kaygan bir zemin. ‘Bir varmış, Bir yokmuş’un ciddi anlamda bir tezahürü. Türkiye yeni sisteme geçti, halk sandıkta yönetimi belirledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin etmesi ve yeni Bakanlar Kurulunu açıklamasıyla öylesi devasa bir değişim yaşandı ki… 23 Bakan kabine dışı kaldı. Yeni kabinede yer alacağına dair büyük bir beklenti içerisinde olunan Denizlili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’de kabine dışı kalan isimler arasında. Zeybekci gibi Ekonomini yönetimini yıllardır sürdüren isimlerde yeni kabine de bulunmuyor.

Yeni kabineyle ilgili birçok konuda merak ediliyor ki, herkes internet başında aklından geçen soruların cevabını arıyor bugünlerde. Ülkeye yön verecek Kabineye şöyle bir bakalım…

Türkiye’de yeni yönetim sistemi seçimlerin ardından gerekli yasal düzenlemelerin KHK ile hayata geçirilmesi, milletvekilleri ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin etmesi ve Bakanlar Kurulu’nun belirlenmesiyle fiziki olarak hayata geçti. Parlamenter sisteme veda edilirken, artık yeni yönetim şekli Başkanlık modeli oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ilk Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ndeki bakanlar, aldıkları yüksek eğitim ve alanlarındaki uzmanlıklarıyla dikkat çekiyor. Kabinede eğitimci, doktor, avukat, mühendis, ekonomist, asker ve mimar gibi meslek gruplarından isimler yer alıyor.

Önceki dönem 26 olan Bakan sayısı 16’ya düşerken bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı Bulunuyor. Kabinede yine kadın Bakan sayısı çok az. Yeni Kabine de 2 kadın bakan var.

Kabine de, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı: Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar, Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk, Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Mehmet Cahit Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy, Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk, Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak, Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank” yer alan isimler.

YAŞ ORTALAMASI 49

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde yer alan isimlerin yaş aralığı 39 ila 66  arasında oldu. Tecrübeli bir yapıya sahip kabinenin yaş ortalaması ise 49 olarak  gerçekleşti. Kabinenin en genç üyesi olan 39 yaşındaki Zehra Zümrüt Selçuk,  Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı görevini yürütecek. Kabinenin en dikkat çeken isimlerinden birisi olan isim ise Hulusi Akar. Bir önceki Genelkurmay Başkanlığından  Milli Savunma Bakanlığı görevine getirilen 66 yaşındaki Hulusi Akar  ise kabinenin en yaşlı üyesi olarak görev yapacak.

Bu arada Hulusi Akar'ın Milli Savunma Bakanı olarak kabinede yer almasının ardından yayımlanan KHK ile Orgeneral Yaşar Güler Genelkurmay başkanlığı görevine getirildi.

BAKANLIĞA DEVAM

En çok merak edilen konu 'Meclis'ten hangi isimler kabinede yer aldı' sorusuydu. Erdoğan'ın açıklamasıyla Bakanlar Kurulu'na giren milletvekilleri ve yeni bakanlar listesi belli oldu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Meclis'ten kabineye giren isimler oldu.

KABİNE DIŞI KALDILAR

Bir önceki kabinede 26 olan bakanlık sayısı yeni kabinede 16'ya düşürülürken, 23 isim bakanlık koltuğuna oturamadı. İşte siyaset zeminin ne kadar kaygan ve değişken olduğunu gösteri açık bir tablo bu durum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabineye giremeyen isimler şöyle: “Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu, Fatma Betül Sayan Kaya, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Julide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki, Nihat Zeybekci, Osman Aşkın Bak, Ahmet Eşref Fakıbaba, Bülent Tüfenkçi, Lütfi Elvan, Numan Kurtulmuş, Naci Ağbal, İsmet Yılmaz, Nurettin Canikli, Veysel Ereoğlu, Ahmet Demircan, Ahmet Arslan.”

EKONOMİNİN PATRONU OLDU

İlk kabinede ekonominin patronu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu. Eski Enerji Bakanı olan Albayrak, yerini müsteşarı Fatih Dönmez’e bırakırken, ekonomi yönetiminde sürpriz isimler de yer aldı. Ekonomi yönetiminin etkin isimlerinden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Nihat Zeybekci ise kabinede yer almadı.

MANİSA 3 BAKANLIK ALDI

Evet Denizli’nin Bakanı olan Nihat Zeybekci kabineye giremedi. Böylelikle yeni sistemin ilk kabinesinde Denizlili Bakan’da yok. Ancak bir detay sizleri şaşırtacak.  Kabine de yer alan 3 bakan Ruhsar Pekcan, Muharrem Kasapoğlu ve Bekir Pakdemir’li Manisa’lı.