İnsan aracına binmekten, direksiyon başına geçmekten,  trafiğe çıkmaktan korkar mı? Hatta yayalar bile korku içinde olur mu? İşte günümüzün yeni fobilerinden birisi de trafik korkusu… Birçok kişide bu konudan muzdarip…

Günümüzün korku treni, ‘Trafikte yolculuk yapmak oldu’ desek her halde eksik söylememiş oluruz. Neden mi? Hımmm... Biraz düşünelim!

Trafikte yolu kendi tarlasıymış gibi görenler, istediği yerde park edip yolu dahi kapatanlar, karşısındaki kişiye yol hakkını bırak önüne kırıp sıkıştıranlar, trafik lambalarını yok sayanlar, işaret ve işaretçilere uymayanlar, ‘Cezada neymiş, öderiz’ deyip olmadık hareketler yapanlar, kimi gezintiye çıkmış gibi aheste aheste yüksek müzikle mahalleyi inletenler, trafik akışını bozanlar, kimi de yarıştaymış misali gaz pedalını kökleyenler, herhangi bir sorunda arabadan sopayla ya da levye ile inip baş göz dalanlar, kadını erkeği genci yaşlısı direksiyona geçtiğinde insanlıktan çıkıp başka bir hale bürünenler…

Örnekler uzayıp gidiyorken, işin olumlu bir tarafı maalesef gün yüzüne çıkmıyor.  Gariptir ama trafikte millet olarak değişik bir ruh haline bürünüyoruz.

Türkiye’de 23 milyon motorlu araç sayısı ve 29 milyon sürücü belgesine sahip kişi bulunuyor. Bu bilgi aklımızın bir köşesinde kalsın…

Peki gerçekten trafikte ülkemizin son durumu nedir? Gerçekten sıkıntı bu kadar büyük mü?

Resmi verileri sizle paylaşayım, kararı siz verin.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın yayımladığı istatistiklere göre 2018 yılında ülke genelinde yaralamalı ve ölümlü 186 bin 422 kaza yaşandı. Maddi hasarlı kaza sayısı ise 241 bin 652 olarak kayıtlara geçti. Yani toplamda ülke genelinde 428 bin 74 kaza yaşandı. Talihsiz kazalarda 3 bin 373 kişi hayatını kaybederken 310 bin 109 kişi ise yaralandı. Sanki savaştayız dedirtiyor bu tablo…

Denizli’de ne olmuş merakınızı giderelim…

2018 yılında 3 bin 486 ölümlü-yaralamalı kazanın yaşandığı Denizli’de 3 bin 720 maddi hasarlı kaza meydana geldi.  Toplamda 7 bin 206 kazaya adres oldu Denizli…68 kişi trafik canavarına kurban gitti,  5 bin 793 kişi ise kazalarda yaralandı.

Bu acı tabloya ek sizlerle 2018 yılında kaç lire ceza kesilmiş o bilgiyi de verelim ki tam olsun…

Geçtiğimiz yıl ülke genelinde 317 bin 619 trafik cezası makbuzu kesilirken, yaya ve sürücülerin ödemesi gereken tutar 4 milyar 367 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Çokta istatistik okuma bilgisine gerek yok.  Verilere şöyle bir bakıldığında gerçekten trafiğin çok kötü durumda olduğu ortada.  Maalesef veriler trafik bilinci anlamında yine toplum olarak yerlerde süründüğümüzü de bizlere açıkça gösteriyor.  Dolayısıyla trafik korkusu fobisine sahip insan sayınsın artması da doğal…

Trafikte eğitim şart. Hem sürücü hem de yayaların bilinçli olması hayati öneme sahip. Ancak toplumumuzda bu unsurun yanı sıra trafikte  insana saygı, merhamet  hissiyatının da oluşması mecburidir efendim…